"De sfeer is er altijd heel ontspannen en aangenaam" - interview met Jan Joos, lijstduwer

Op 18 augustus 2012

Halfoogst betekent elk jaar opnieuw Overmere kermis. Dit jaar is bovendien een speciale feesteditie van de kermis. De Overmeerse reuzen bestaan immers 75 jaar. In onderstaand vraaggesprek blikt onze lijstduwer Jan Joos even vooruit op deze speciale kermis.

Kijk je uit naar deze kermis, Jan?

Uiteraard, Net zoals iedereen in Overmere. Het is een uitstekend moment om elkaar nog eens te ontmoeten. De sfeer is er altijd heel ontspannen en aangenaam.

Jij hebt je steentje voor Overmere al bijgedragen, hé Jan.

Hoezo? (kijkt verwonderd)                                                 

Ik kijk even op mijn lijstje waarvan mensen me vertellen dat je de oprichter of aanstoker was: het koor Meergalm, het Orgelcomité, de restauratie van het orgel, de N-VA. Je doet ook veel vrijwilligerswerk hier in de parochie.

Ja, ik kan het niet ontkennen. Maar dat deed en doe ik allemaal graag. Laten we het over de kermis hebben. (glimlacht)

Dit jaar gaan de reuzen  voor de 75ste keer uit. Speciaal toch?

Juist. Ze gingen hun eerste keer uit in 1937. Het er waren er op dat moment maar twee: Phillipo en Isabella. In de jaren ’50 zou de kleinste er nog bijkomen: Philiep. De reuzen zijn vandaag een onlosmakelijk deel van de Overmeerse identiteit geworden.

Je hecht wel wat belang aan die identiteit.

Heel wat Overmerenaars zijn trots op wie ze zijn. Dit dorp is terecht fier op haar Boerenkrijgverleden. Pa en Gijs zijn een alom bekend begrip. (Pa en Gijs zijn de namen die aan de twee figuren op het Overmeers Boerenkrijgmonument worden gegeven, nvdr.) Dat vind ikzelf mooi aan heel Groot-Berlare. Elke deelgemeente heeft haar uitgesproken identiteit en koestert die ook. Denk aan de mooie gemeentevlaggen die elke kermis sieren. Hoewel…

Hoewel?

Het is me al een verschillende keren opgevallen dat op de Waterfeesten, die trouwens alweer een mooi programma aanboden, onze Vlaamse Leeuw ontbreekt.

Stoort je zoiets?

Eigenlijk wel. In 1972 werd de Vlaamse Leeuw erkend als symbool van onze gemeenschap. Wanneer men op zo’n festiviteit die vlag vergeet…of weigert, ik weet het niet, dan stoort me dat. Ik heb het ooit al opgemerkt. Maar als men dit zo halsstarrig blijft negeren, dan blijf ik even halsstarrig reageren (lacht).

Wiens verantwoordelijkheid is het, denk je?

VVV Donkmeer. De gemeente vlagt altijd correct.

Dat noteren we. Nog een laatste woord, Jan?

Ik wens iedereen oprecht een goede kermis toe. ’t Zal warm zijn. We zullen een pintje moeten drinken! (lacht)

Doen we! Bedankt Jan!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is