N-VA minister Geert Bourgeois beschermt oorlogsmonument van Berlare

Op 1 december 2011

Het bestuur vaOorlogsmonument Berlaren N-VA Berlare vernam zopas dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois de definitieve bescherming van  37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen, waaronder dat van Berlare, ondertekende.

 

In dit beschermingsdossier is gekozen om de gedenktekens op te nemen, die opgericht zijn ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of aan de parochiekerk.

Ook het Berlaarse oorlogsmonument van Jules Vits aan de Sint-Martinuskerk werd geselecteerd. Dit op basis van zijn bijzondere artistieke waarde en het historisch en sociaal-cultureel belang. 

Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkte minister Bourgeois ons, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen.

N-VA Berlare is trots om deze erkenning bekend te kunnen maken aan alle Berlarenaars. Het is een mooie opstap naar de herdenking van 100 jaar Slag om Berlare in 2014.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is