NKB website: "N-VA gaat alleen naar de verkiezingen - Peter De Roover (VVB): "Onafhankelijkheid of één staat met één persoon=één stem"

Op 16 oktober 2011

 "Het wordt een moeilijke uitdaging om het nationale succes van de partij naar deze gemeente over te brengen. Maar we hebben er vertrouwen in, en dat wordt gesterkt door de spontane steun van een stijgend aantal mensen. We zijn er gerust op dat we een sterke lijst zullen kunnen voorstellen", zei de voorzitter. Wat het programma betreft: "We kunnen niet zeggen dat er slecht wordt bestuurd, maar er zijn zeker nog veranderingen nodig. Het is niet onze bedoeling om enkel kritiek te spuien, maar om een Vlaams positief programma te brengen dat staat voor betrouwbare, correcte politiek." De partij had de vroegere kartelpartner, CD&V, enkele dagen voordien van de beslissing op de hoogte gebracht.

 

Karel Uyttersprot had het over het communautair akkoord en over de verwachtingen over wat het sociaal-economisch akkoord zal brengen. Over het eerste kan zijn kritiek worden samengevat met: "Kijk naar de site van de MR. Dat zegt genoeg hoe blij de Franstaligen met dit akkoord zijn. Homogene bevoegdheidspaketten worden niet overgeheveld, waardoor Vlaanderen niet de politiek zal kunnen voeren die echt nodig is, zoals mensen langer laten werken."  Volgens Uyttersprot laat de PS Vlaanderen drie keer betalen: bij het sluiten van het akkoord, bij de ondertekening en bij de uitvoering. Over het sociaal-economische vreest hij dat het vooral over belastingen zal gaan en niet genoeg over besparingen. "En vooral Vlaanderen zal er moeten voor opdraaien. De dienstencheques, die vooral de vele Vlaamse gezinnen met tweeverdieners helpen, worden afgeschaft en de hogere lasten zullen vooral hier worden gevoeld." Hij zei verder nog dat de onderhandelingen vooral tot doel hadden de N-VA buitenspel te zetten en hekelde een regering die geen meerderheid in Vlaanderen zal hebben.

 

Miranda Van Eetvelde ging vooral verder op het thema van de wachtvergoedingen voor studenten. Ze had het over de honderden vijftigers die van deze vergoeding nog genieten "wat wil zeggen dat ze wellicht met pensioen zullen kunnen gaan zonder te hebben gewerkt, te hebben bijgedragen tot het systeem. Dit systeem helpt mensen voor wie het niet is bedoeld, namelijk voor de jongeren die pas de school verlaten, en zet deze jongeren niet aan om werk te zoeken. In het voorstel van Di Rupo staat echter niets om het te wijzigen."

 

Peter De Roover had het over de keuze die N-VA heeft: of de 30% van de stemmen gebruiken om te proberen op het systeem te wegen, maar zich daardoor te laten opslorpen in het systeem - "Zoals de VU overkwam,die door deel te nemen zich kapot geregeerd heeft" - , of voluit te gaan voor Vlaamse onafhankelijkheid, en zo te moeten optornen tegen de pogingen van het systeem om N-VA te isoleren. "In dat laatste geval zal de N-VA meer dan 30% nodig hebben om te slagen", herhaalde hij zijn voorspelling uit 2010. De Vlaamse Volksbeweging koos zelf voor onafhankelijkheid. "Het argument dat we zo Brussel verliezen, is niet zeker. Maar ook in de huidige situatie verliezen we Brussel steeds meer en zullen we binnen tien jaar misschien zeggen: als we splitsen, verliezen we wellicht wat vroeger de hele provincie Brabant was. Want dat is men nu aan het voorbereiden, een federatie met vier deelstaten: het Duitstalige gebied, Wallonië, wat Brabant was, en rest-Vlaanderen." Hij vond daarbij dat niet zozeer het FDF het grootste gevaar vormt, maar de Franstaligen en Vlamingen die een meertalige hoofdstedelijke regio voorstaan. Volgens De Roover zijn Franstaligen die in Vlaanderen komen wonen 100% Vlamingen, zoals Vlamingen die over de taalgrens gaan als Walen moeten worden bestempeld. "Als Mexico zoals de Franstaligen zou redeneren, dan zouden zij grote delen van Californië willen inlijven, waar vooral Spaans wordt gesproken. De VS zal wel niet akkoord gaan, zeker !" Zijn besluit was dat Vlaanderen de moed moet hebben om naar onafhankelijkheid te gaan. Of anders naar een land waar een persoon gelijk staat met een stem. "Dit land is te klein en met te weinig inwoners voor een federaal model". Hij deelde - in primeur want pas de nacht voordien door VVB goedgekeurd - de folders uit van een nieuwe VVB-actie. Met 'Niet in mijn naam' roept VVB iedereen op om politici te laten weten dat wat al geweten is van de bereikte akkoorden niet overeenstemt met de uitslag van de verkiezingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is