Bij Open VLD stelde men al tijdens de nieuwjaarsreceptie 21 van de 23 namen voor. Enkel van lijsttrekker - en waarnemend burgemeester - Katja Gabriëls was toen de plaats al zeker.
Van titelvoerend burgemeester Karel De Gucht werd bevestigd dat hij op de lijst zal staan. Intussen liet hij doorschemeren dat dit op de tweede plaats zou zijn. Het plaatselijke partijbestuur ontkent dat hij na het beëindigen van zijn mandaat als Europees Commissaris (eind 2014 indien hij er geen tweede termijn blijft, nk) de taak van burgemeester zou overnemen.
CD&V wil breuk met het verleden
Bij CD&V is vooralsnog enkel de lijsttrekker gekend. Steven Baeyens, die na het debacle van 2006 als jonge onervaren politicus de leiding van de partij moest overnemen, werkt aan een lijst met mensen die de breuk met het eigen verleden duidelijk maken. Dat het zo lang duurt voor de partij namen vrijgeeft, wordt door de ene uitgelegd als een bewijs dat dit een zeer moeilijke opdracht is, door anderen dan weer dat de partij met verrassende namen zal uitpakken.
Inhoudelijk stuurt men vooral aan op het uitbouwen van een gemeente waar het goed is om te wonen, met gezonde financiën, aandacht voor betaalbare sociale voorzieningen, veilig verkeer en een attractief toerismebeleid.
Wim Arbijn trekt de SP.A
Bij de SP.A trekt de huidige schepen en in 2006 enige gekozene, Wim Arbijn. Deze trachtte zich binnen de meerderheid met grote Open VLD-aanwezigheid recht te houden en eigen accenten te plaatsen. Of dat door de kiezer is opgemerkt, moet nog blijken.
Andere kandidaten zijn nog niet gekend, vooral de zoektocht naar vrouwen lijkt ook hier heel moeilijk.
N-VA doet het nu op eigen kracht
Vlaams Belang had ondanks een onvolledige lijst twee gekozenen, twee niet echt gekende personen die het succes wellicht vooral aan de toen nationale bekendheid van hun partij dankten. Een ervan, Dion Landuyt, is intussen vervangen, wegens een relatie met een N-VA-lid, en is in oktober geen kandidaat meer. De lijst wordt getrokken door partijvoorzitter Pascal Lanckman.
De N-VA was in 2006 kartelpartner van CD&V, maar haalde geen gekozene. Nu wil men het alleen proberen, met Marie-Christine Vleminckx op kop. Zij neemt voor de vijfde keer deel aan gemeenteraadsverkiezingen en zat eind vorige eeuw enkele maanden in de gemeenteraad voor de Volksunie.
Deze partij wil de kiezer een positief alternatief bieden en “vooral eerlijk uitleggen dat er zal moeten worden bespaard”. Dus geen grote projecten. Maar wel steun voor projecten die het sociale weefsel versterken en voor veiligheid.
Alle partijen gaan ervan uit dat een coalitie zal moeten worden gevormd, maar niemand wil zich al uitspreken over mogelijke samenstellingen, ook niet over het voortzetten van de huidige. Open VLD dankte de SP.A voor de loyale samenwerking maar wil zich niet vastpinnen. Vlaams Belang maakt weinig kans om te worden opgenomen.
Nico Keppens