U bent hier
Meer Berlaarse politici op anti-asbestbetoging in Schoonaarde
Volgens de organisatoren een tweehonderdtal, volgens de politie 113 betogers trokken deze namiddag van Juventus Schoonaarde naar het terrein waarop het bedrijf Asbeco asbest wil verwerken. Tussendoor staken ze de Scheldebrug over om ook de Berlaarse proteststem tegen het bedrijf zichtbaarheid te geven. "Tijdelijk nog te bekomen: schoone-aarde. Dus geen asbest" stond op de spandoek te lezen die de stoet voorafging. De affiches met 'Huis te koop' en tegen het asbestgif hangen al aan heel wat huizen. "Ja, het leeft zeker bij de bevolking", wil iemand langs het traject kwijt, onmiddellijk gevolgd door: "Wanneer is de betoging in Dendermonde?". Voor die betoging, op 11 november met start om 14 uur op de gedempte Denderparking, hopen de organisatoren op nog meer deelnemers.
Voor de betoging van vandaag las Eddy Mertens nog eens voor waarom de bevolking geen asbestverwerking op die plaats wil: het gevaar voor de volksgezondheid, zowel door de verwerking als door de aanvoer door drukke dorpscentra. "En dat in een regio die al zoveel doden door longkanker heeft." Men blijft zich vragen stellen bij de contacten tussen de provincie en het bedrijf, bij het geringe belang dat hier wordt gegeven aan 'locatie voor lokale industrie', "Wat niet kan worden gezegd van een bedrijf dat 100.000 ton uit heel Vlaanderen wil verwerken." "Wij willen de zwarte plek in Vlaanderen niet worden en vragen dat de plannen ver van bewoning worden gerealiseerd.", kan als samenvatting dienen. Aan het bedrijf voegde Pascal De Roock daar nog aan toe dat het verleden al heeft aangetoond dat men er niet kan op vertrouwen dat het bedrijf alle regels zal naleven. In de bus van het bedrijf werden twee protestbrieven gestopt.
In de stoet was ook Berlare goed vertegenwoordigd, waaronder politici van Open Vld, sp.a en N-VA en ACV-leden. "Het gaat inderdaad ook om de gezondheid van de Berlaarse inwoners", zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). "We hebben ons van in het begin verzet tegen de plannen om dergelijk bedrijf hier te plaatsen. Spijtig genoeg heeft men nagelaten om bij de opmaak van het Ruimtelijke Uitvoeringsplan te detailleren dat dergelijk bedrijf hier niet kan", aldus milieuschepen Wim Arbijn (sp.a). "Zoals al in ons infoblad te lezen was, vindt N-VA dit geen geschikte plaats", vatte Harry De Paepe het partijstandpunt samen.
Het actiecomité werkte intussen een nieuwe site uit, met de petitie waarmee men de provinciale bestendige deputatie wil overtuigen om het bedrijf ook geen proefperiode van twee jaar toe te staan. De bedrijfsleider zou intussen al laten verstaan hebben alle middelen te willen aanwenden om een vergunning te krijgen. Als de deputatie die weigert, kan hij nog bij de bevoegde minister proberen alsnog gelijk te krijgen.