Nieuw bos op komst aan Haagstraat/Konijnenberg!

Op 16 november 2022, over deze onderwerpen: Milieu & Natuur
Marc Van Driessche

 

Na het geboortebos in de Kloosterlandstraat en het raapbos aan het Slot, zal het gemeentebestuur ook het perceel aan de Haagstraat omvormen tot een nieuw stukje bos.

Op donderdag 17 november start de aanplant van zo’n 500 bomen (zomereik, lijsterbes, Europese vogelkers en zwarte els) en 625 struiken (sporkehout, eenstijlige meidoorn, hazelaar, sleedoorn, wilde kardinaalsmuts, vlier en Gelderse roos). “Hiervoor kunnen we rekenen op de hulp van de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van basisschool Ten Berge”, legt schepen van milieu Marc Van Driessche (N- VA) uit. “De hele namiddag steken ze mee de handen uit de mouwen voor het bos in hun straat.”

Ook Vlaams minister Zuhal Demir is blij met het nieuwe stukje bos: “Vlaanderen is een van de bosarmste regio’s van Europa. Die tanker zijn we nu aan het keren: in 2021 kwam er in Vlaanderen netto bos bij. Dat is historisch. We willen deze trend verder zetten door zo veel gemeenten aanmoedigen om een boompje bij te steken. Vele gemeenten zouden een voorbeeld moeten nemen van het ambitieuze Berlare: op twee jaar tijd heeft de gemeente meer dan 7000 bomen geplant. Ook deze zaterdag maken de Berlarenaars de handen zwart en worden de zaadjes geplant voor een groener Berlare en Vlaanderen.”

Iedereen welkom op zaterdag

Op zaterdag 19 november gaat de plantactie verder en kan iedereen komen helpen vanaf 14 uur. “De plantgaten zullen op voorhand aangemaakt worden, dus de actie is toegankelijk voor jong en oud. Én we voorzien ook een drankje voor de helpers”, besluit de schepen.

Het perceel van zo’n 1,354 hectare aan de Haagstraat/Konijnenberg wordt in samenwerking met de Oost- Vlaamse Bosgroepen en provincie Oost-Vlaanderen omgevormd tot een ecologisch bos met een grote variatie aan inheemse struiken en bomen, maar ook open grasland om de biodiversiteit maximaal te ondersteunen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is