U bent hier
Programma 2024
Beste dorpsgenoot,
Op 13 oktober bepaalt u mee wie de komende 6 jaar het beleid mag uittekenen. De voorbije 6 jaar hebben we laten zien dat N-VA een positieve aanwinst is voor het gemeentebestuur. Dat is dankzij de goede samenwerking met onze coalitiepartner maar uiteraard ook door onze sterke ploeg. Het was voor ons de eerste keer in het bestuur van onze mooie gemeente en we hebben onze intrede niet gemist. N-VA kreeg als bevoegdheden ICT en digitalisering, milieu, plattelandsbeleid en dierenwelzijn, kinderopvang, onderwijs, gelijke kansen en ontwikkelingssamenwerking toebedeeld. En ondanks de corona- en energiecrisis konden we toch heel wat mooie zaken realiseren.
We denken dan onder andere aan:
- de muziekboog, het interactief speeltoestel naast het infocentrum aan het Donkmeer
- de hondenloopweide die we samen met de provincie Oost-Vlaanderen konden realiseren aan de ingang van recreatiedomein Nieuwdonk
- de vernieuwde led-verlichting in gebouwen van de gemeente, langs onze wegen en aan de kerk van Overmere.
- de publieke wifi die in elk gebouw van de gemeente beschikbaar is
- de nieuwe website voor onze gemeente die bijna klaar is.
Alle bevragingen over onze gemeente tonen aan dat we hier tevreden zijn over onze gemeente, over de buurt en het aanwezige groen. Maar we mogen uiteraard niet blind zijn voor wat beter kan. U heeft minder vertrouwen in het lokale bestuur dan gemiddeld in Vlaanderen en vindt de informatie over beslissingen van het bestuur onvoldoende. U bent ook minder tevreden over de loket- en digitale diensten van onze gemeente dan in de meeste andere gemeenten.
Er ligt dus nog een pak werk op de plank. Daarom willen we met uw steun een versnelling hoger schakelen en de volgende 6 jaar een nieuwe dynamiek in ons gemeentebestuur brengen. N-VA wil dichter bij de inwoners staan en beslissingen beter uitleggen. U kan hier onze visie en een aantal concrete plannen lezen. En los van deelname aan het bestuur of ons resultaat op 13 oktober zullen wij ons, zoals altijd, op een constructieve manier blijven inzetten voor het algemeen belang en de welvaart van onze mooie gemeente. Natuurlijk staan we sterker met een goed resultaat en onze kandidaten zijn uw vertrouwen waard.
Daarom vragen we uw steun en uw stem op 13 oktober.
Warme gemeente
BERLARE, EEN WARME GEMEENTE
N-VA gelooft in rechten en plichten in een samenleving waar iedereen zijn steentje bijdraagt en waar we elkaar helpen en zorg dragen voor elkaar.
Onze gemeente kent gelukkig relatief weinig armoede en hier worden minder kinderen in kansarme omstandigheden geboren dan gemiddeld in Vlaanderen. We hebben een bruisend verenigingsleven dat diep en breed geworteld is in onze gemeenschap. Vele vrijwilligers zetten zich in voor andere bewoners en de netheid van onze deelgemeenten.
In de afgelopen legislatuur werd ook het Huis van het Kind opgericht. In onze gemeente zorgen we dus al goed voor elkaar. Er zijn natuurlijk nog genoeg uitdagingen die onze aandacht verdienen. In 2040 zullen naar schatting 37% van onze inwoners ouder zijn dan 60.
N-VA wil dat de gemeente alles in het werk stelt om onze oudere inwoners zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis te laten wonen. Tegelijk
moet de gemeente zich voorbereiden op de verwachte toename van inwoners die niet meer zelfstandig kunnen wonen.
We willen ook buurtambassadeurs introduceren en ondersteunen, vrijwilligers die er mee voor zorgen dat onze oudere inwoners niet geïsoleerd raken en actief deel van hun buurt blijven uitmaken.
Inclusiviteit is een begrip dat vele invullingen kent. Uiteraard staat N-VA voor de snelle integratie van nieuwkomers, zoals erkende vluchtelingen. Maar ook onze inwoners met een beperking moeten alle kansen krijgen om ten volle deel te nemen aan het sociale leven in onze gemeente.
N-VA wil verder inzetten op een goede toegankelijkheid van de gebouwen van de gemeente en bij activiteiten die de gemeente organiseert.
We richten een Mobitwin Centrale op waarmee mensen met een beperkte mobiliteit beroep kunnen doen op vrijwillige chauffeurs.
Op die manier willen we er voor zorgen dat onze deelgemeenten ook in de toekomst een warme, hechte gemeenschap blijven vormen.
Toegankelijke gemeente
BERLARE, EEN TOEGANKELIJKE GEMEENTE
Een gemeentebestuur moet dicht bij zijn bevolking staan. Ondanks alle informatie in de Infogem, op de website en sociale media vinden veel inwoners dat beslissingen van het gemeentebestuur onvoldoende uitgelegd worden.
N-VA wil daar iets aan veranderen door bijvoorbeeld de motivatie achter elke beslissing van de gemeenteraad te publiceren op website en op sociale media.
Gemeentediensten moeten makkelijk en laagdrempelig te bereiken zijn. N-VA wil daarom dat er terug een permanent loket komt waar mensen terecht kunnen voor een eenvoudige inlichting of vraag en waar een afspraak ingepland kan worden indien nodig.
Voor onze inwoners die moeilijk of niet tot aan het loket raken wil N-VA een ‘mobiel gemeentehuis’ gebruiken. Dit toestel brengt alle functionaliteiten die nodig zijn tot bij onze inwoners thuis.
N-VA zet ook in op de verdere uitbreiding en vereenvoudiging van de digitale diensten. Tegelijk blijven we investeren in het veilig digitaal verwerken van persoonlijke gegevens. Wie hulp nodig heeft bij de digitale dienstverlening kan beroep doen op Digipunt medewerkers. We omarmen ook nieuwe technologie die er voor zorgt dat dienstverlening op een efficiënte manier behouden kan blijven of zelfs uitgebreid.
N-VA wil voor de bibliotheek het Open+ systeem invoeren. Open+ is een geautomatiseerd bibliotheeksysteem dat gebruikers in staat stelt om toegang te krijgen tot bibliotheekdiensten buiten de reguliere openingstijden. Met behulp van geavanceerde technologieën zoals zelfbedieningskiosken, beveiligingssystemen en mobiele apps kunnen gebruikers de bibliotheek betreden, materialen lenen en terugbrengen en gebruikmaken van eventueel andere aanwezige faciliteiten.
Bereikbare gemeente
BERLARE, EEN BEREIKBARE GEMEENTE
Zowel de dorpskern van Berlare als Overmere worden doorkruist door drukke gewestwegen. En hoewel door Uitbergen geen gewestweg loopt is ook daar veel doorgaand verkeer. Het hoeft dus niet te verbazen dat 75% van alle meldingen aan het gemeentebestuur gaan over verkeer en mobiliteit. Denk aan overdreven snelheid, te weinig parkeermogelijkheden of onveilige situaties. Onze inwoners geven ook aan dat ze zich minder veilig voelen op de fiets dan gemiddeld in Vlaanderen.
Voor N-VA is en blijft verkeersveiligheid een topprioriteit!
We blijven investeren in veilige infrastructuur, sensibilisering en controles en tegelijk een zo vlot mogelijke doorstroming.
Initiatieven die het gebruik van de fiets aanmoedigen ondersteunen we verder. Dat doen we met overdekte en beveiligde fietsstallingen, laadpunten voor elektrische fietsten, het uitbreiden van fietssuggestiestroken waar aangewezen en duidelijke fietsbewegwijzering om alternatieve, veilige fietsroutes en trage wegen aan te duiden.
Ook voetgangers moeten zich veilig kunnen verplaatsen, daarom voeren we het voetpadenplan versneld uit, zodat iedereen gebruik kan maken van veilige en goed onderhouden voetpaden. Op plaatsen waar voetpaden niet nodig zijn voor de veiligheid worden ze onthard maar niet onverzorgd achtergelaten.
De bestaande schoolroutekaart wordt geactualiseerd en moet voldoende aandacht krijgen in de verschillende scholen zodat leerlingen en hun ouders de veilige routes van en naar school leren kennen en effectief gebruiken. Daarnaast blijven we actief verkeersveiligheid onder de aandacht brengen van onze jongste weggebruikers. Zowel tijdens de verkeersveilige week in oktober als door regelmatige fietscontroles te organiseren samen met wijkagenten en vrijwilligers.
De statistieken geven aan dat snelheidscontroles in onze gemeente nog altijd broodnodig zijn. Vandaag ligt de nadruk vooral op de hoofdwegen, maar samen met de politie willen we bekijken hoe we deze controles ook naar de woonwijken en omliggende straten kunnen uitbreiden. De strijd tegen overdreven snelheid zorgt voor aangename straten voor de bewoners, een kleinere kans op ongevallen en minder ernstige letsels indien er toch ongevallen gebeuren.
Vooraleer er beslist wordt om de zones 30 uit te breiden of kleiner te maken wil N-VA een uitgebreide analyse maken waarbij ook de stem van de voetgangers, fietsers en inwoners in de zone gehoord wordt.
N-VA blijft ook ijveren voor een lange-termijn oplossing voor de verkeersknoop aan de kerk in Overmere. Dit kan, in tegenstelling tot wat een aantal collega’s in de gemeenteraad lijken te denken, alleen in samenspraak met het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). Het huidige bestuur kwam al met een aantal voorstellen. We blijven de druk op het AWV hoog houden!
Veilige gemeente
BERLARE, EEN VEILIGE GEMEENTE
Zowel qua criminaliteitscijfers als qua onveiligheidsgevoel scoort onze gemeente goed. N-VA wil dat zo houden en indien mogelijk nog verbeteren.
Veiligheid draagt bij aan de leefbaarheid van onze gemeente. N-VA vindt het de plicht van de overheid om de veiligheid van alle burgers te verzekeren en onveiligheid integraal en, indien nodig, hard aan te pakken. We verzetten ons wel tegen een al te simpele voorstelling van veiligheid. Veiligheid is meer dan een goed werkende politie en justitie en vraagt een integrale aanpak. Deze aanpak vertrekt van een doeltreffend preventiebeleid op alle vlakken en op alle niveaus. Indien preventie niet slaagt, moeten politie en justitie hun werk kunnen doen.
N-VA wil de wijkwerking van onze lokale politie versterken. Ze zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren. Dit doen we door extra aanwervingen, niet door extra kantoren te openen.
Verschillende buurtinformatienetwerken (BIN’ s) zijn al actief in onze gemeente. We willen deze waardevolle inzet van onze inwoners behouden en verder stimuleren.
Misbruik van drugs en alcohol zorgt steeds meer voor overlast. Voor N-VA is de aanpak van dit probleem een absolute prioriteit. Wij willen de overlast effectief bestrijden door een goede samenwerking met onze buurgemeenten. Daarom zetten we in op drie pijlers: preventie, hulpverlening en ordehandhaving. Anders gezegd: voorkomen waar kan, helpen waar nodig en bestraffen waar moet!
N-VA wil dat hierover duidelijk gecommuniceerd wordt in preventie- en bewustmakingscampagnes, vorming en opleiding bij de jeugd via school of jeugdvereniging en infoavonden voor volwassenen in samenwerking met de politie.
Ook digitale veiligheid verdient onze aandacht, want de digitale wereld is steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks leven. N-VA wil onze inwoners bewust maken van de mogelijke risico’s via sensibiliserings- en preventiecampagnes waar thema’s zoals phishing en cyberveiligheid uitgebreid aan bod komen. We zorgen voor een aangepast aanbod per leeftijdscategorie.
Ondernemende gemeente
BERLARE, EEN ONDERNEMENDE GEMEENTE
Ondernemen is voor N-VA een hoeksteen van onze maatschappij. Sterk ondernemerschap typeert onze mentaliteit en heeft van Vlaanderen een welvarende regio gemaakt. We zijn erg blij dat de bedrijvenzone Goudberg in deze legislatuur gerealiseerd kon worden. We zien in Berlare ook nog steeds een bruisende handelskern. In Overmere en Uitbergen is de situatie moeilijker. N-VA wil blijven inzetten op lokale handel en zo goed mogelijk faciliteren. We denken aan kortparkeerplaatsen vlakbij en blijvende investeringen in acties die lokale handel onder de aandacht brengen.
Zuivere gemeente
BERLARE, EEN ZUIVERE GEMEENTE
Onze gemeente was er vroeg bij op het gebied van riolering en is al lang één van de beste leerlingen van de klas. Een verwezenlijking waar het toenmalige bestuur terecht fier op was. Maar als er subsidies aangevraagd werden om de laatste straten zonder riolering aan te pakken stonden we, ook net daarom, vaak achteraan in de rij. Er komt nu eindelijk schot in de zaak. De Bontinckstraat en Loereveldstraat werden heraangelegd en van riolering voorzien en na de studies zijn definitieve plannen voor Waterhoek en Quote in opmaak.
De toestand van ons bestaand rioleringsnetwerk wordt ook goed bijgehouden. Gezien de leeftijd van dat netwerk dringen investeringen zich op om delen te vernieuwen. Daarom stellen we een meerjarenplan op om de nodige investeringen in kaart te brengen.
Samen met ondertussen opgestelde hemelwater- en droogteplan zal dit op termijn zorgen dat onze gemeente ook beter bestand is tegen plotse wateroverlast.
Vooruitziende gemeente
BERLARE, EEN VOORUITZIENDE GEMEENTE
N-VA is voorstander van een fusie. Op termijn wordt het voor onze gemeente anders erg moeilijk om alle taken goed te blijven uitvoeren. Niet alleen wordt het voor lokale besturen moeilijker om te concurreren op de arbeidsmarkt, ook de verwachtingen van inwoners liggen steeds hoger. Subsidies aanvragen wordt steeds meer het werk voor specialisten en wetgeving wordt ook complexer.
N-VA denkt dat we onze inwoners beter van dienst zullen zijn door een grotere gemeente te vormen maar wel met aandacht voor de deelgemeenten. Een fusie mag er niet voor zorgen dat onze inwoners zich minder betrokken voelen bij het lokale bestuur.
N-VA wil werken aan een draagvlak in onze gemeente en een dialoog met de omliggende gemeenten opstarten om te kijken met wie we een sterker geheel kunnen vormen.
Aantrekkelijke gemeente
BERLARE, EEN AANTREKKELIJKE GEMEENTE
Het vele groen en de open ruimte die de natuur en de landbouw ons schenken zijn kenmerkend voor elk van onze drie deelgemeenten. Het is een essentieel stuk van onze gemeente en een grote reden waarom het hier zo fijn wonen is.
N-VA wil onze landbouw(ers) steunen door hen extra in de kijker te zetten, te helpen om hun inkomen deels uit de korte keten te halen maar evengoed door hen in te schakelen om het landschap te beheren in samenwerking met de groendienst. De succesvolle acties om nesten van weidevogels in het Aubroek te beschermen tonen alvast aan dat landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan.
De oprichting van het Nationaal Park Scheldevallei biedt kansen voor ons toerisme. Onze regio bestaat uit 1500 hectare topnatuur en is een ware trekpleister voor toerisme en recreatie, met tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Berlare maakt daar deel van uit en werkt hiervoor samen met diverse partners zoals VVV Donkmeer, Regionaal Landschap Schelde-Durme, verschillende natuurverenigingen zoals VZW Durme, de Vlaamse Landschapsmaatschappij, de Provincie Oost-Vlaanderen en anderen.
Het Donkmeer is de ideale start- en stopplaats voor fietstochten of wandelingen in de natuur. N-VA wil dat onze trage wegen een nationaal park waard zijn. We brengen in kaart waar halfverharding nuttig is en zorgen dat kwalitatieve materialen gebruikt worden. Op andere plaatsen behouden we maximaal onze onverharde trage wegen, die bijna allemaal verdwenen zijn in de rest van onze regio.
En we betrekken ook hier de landbouw(ers) door het beheer van de trage wegen en de bermen mee aan hen toe te vertrouwen.
Jeugdige gemeente
BERLARE, EEN JEUGDIGE GEMEENTE
N-VA wil dat onze gemeente een warme, gezonde en aangename thuis blijft voor de jeugd. Dat begint bij de allerkleinsten. Voor N-VA blijft zorgen voor voldoende buitenschoolse opvang een essentiële taak voor het lokaal bestuur. Werkende ouders kunnen op onze ondersteuning blijven rekenen.
We zien spelende kinderen niet als overlast. N-VA streeft ernaar om de openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk te maken voor kinderen, waarbij parken en pleinen zo worden ingericht dat er voldoende speelruimte behouden blijft.
De natuurlijke speeltuinen en -zones zijn een schot in de roos maar verdienen hier en daar extra onderhoud. Veiligheid staat voorop, vooral rondom schoolomgevingen en jeugdlokalen. We verbeteren de zichtbaarheid van zebrapaden door ze te accentueren.
Overlast door rondhangende jongeren moet kordaat aangepakt worden. Maar onze jeugd heeft ook de ruimte en de mogelijkheid nodig om jong te zijn en onze straten en pleinen zijn er ook voor hen. Zolang ze dat doen met respect voor de buren en de buurt is er dan ook geen enkel probleem.
We zorgen voor voldoende ruimte en infrastructuur voor jeugdwerking. Een bruisend verenigingsleven voor jongeren begint met gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking. We willen een beleid dat verder blijft faciliteren zodat we als gemeente een partner zijn en ondersteunen met goede infrastructuur, logistieke steun, informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen, een gepaste subsidiëring, gratis advies inzake administratieve verplichtingen, …
Tot slot streven we naar een vernieuwde jeugdhuiswerking met zowel professionele begeleiding als vrijwilligers zodat er een dynamische en betrokken omgeving voor jongeren ontstaat.
Propere gemeente
BERLARE, EEN PROPERE GEMEENTE
Over het algemeen mogen we niet klagen over de netheid in onze gemeente, al blijft zwerfvuil een grote ergernis. Een dertigtal mooimaakers zet zich vrijwillig in om zo veel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. We blijven hen ondersteunen en proberen meer vrijwilligers warm te maken.
Daarnaast verhogen we de pakkans voor sluikstorten. Om dit waar te maken laten we anonieme “Gas-vaststellers” frequenter patrouilleren, bovenop de al aanwezige semi-mobiele camera’s. We verhogen de Gas-boetes en daarnaast krijgen sluikstorters ook steeds de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd.
Om te zorgen dat onze inwoners hun afval kwijt kunnen zonder lijf en leden te riskeren op de metalen trappen van het huidige recyclagepark wil N-VA een haalbaarheidsstudie bestellen voor de aanleg van een nieuw recyclagepark met verzonken containers. We willen op deze manier ook in de toekomst een recyclagepark op ons grondgebied behouden.
Duurzame gemeente
BERLARE, EEN DUURZAME GEMEENTE
N-VA vindt het belangrijk dat de gemeente in al haar taken duurzaamheid nastreeft. De gemeente moet het goede voorbeeld geven en een voortrekkersrol opnemen. Maar uiteraard kan elke euro slechts één keer uitgegeven worden. We moeten ons dus concentreren op betaalbare maatregelen die meteen een impact hebben.
Zo is er bijvoorbeeld de nieuwe ledverlichting die de afgelopen bestuursperiode aangebracht werd in onze straten en in tal van gebouwen van de gemeente. Deze inspanning zetten we verder.
Ook het opwekken van groene energie is een goed idee. N-VA wil de niet gebruikte capaciteit op de daken van heel wat gebouwen van de gemeente doen renderen door er zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Om de initiële investeringskosten voor de gemeente te verkleinen zijn samenwerkingen met partners te overwegen.
De opgewekte energie kan via energiedelen ook gebruikt worden op andere locaties dan waar de zonnepanelen staan. En als de gemeente haar eigen opgewekte stroom niet opgebruikt krijgt kan er misschien energie gedeeld worden met sociale instellingen of verenigingen.
N-VA wil onze gemeente ook beter klaar maken voor periodes van droogte en hitte, bijvoorbeeld door in straten waar geen groen aanwezig is samen te werken met de bewoners om met kleine groenelementen zoals geveltuintjes toch verkoeling te kunnen brengen.
Goed bestuurde gemeente
BERLARE, EEN GOED BESTUURDE GEMEENTE
Het was geen evidente bestuursperiode. Toch zijn we er in geslaagd heel wat van ons bestuursakkoord uit te voeren.
Niet in het minst de renovatie van het kasteel, die volop aan de gang is. Ja, een heel grote investering. En neen, dat soort bedragen zijn ook voor N-VA niet evident. Maar we zijn wel overtuigd van de meerwaarde van dit project voor de volledige gemeente.
De kans om zo een site in het hart van een dorpskern aan te kopen komt misschien maar één keer voorbij en de toenmalige gemeenteraad heeft die aankoop dan ook unaniem goedgekeurd. Maar dat wou uiteraard ook toen al zeggen dat er met de geklasseerde gebouwen iets moest gebeuren.
Een totaalrenovatie kost handenvol geld maar zorgt er ook voor dat er, mits goed onderhoud, de komende decennia geen grote kosten te verwachten zijn. Dat de gebouwen dagelijks gebruikt zullen worden is ook maar logisch, gezien de kostprijs van het project.
En ondanks al wat over dit project al gezegd is kwam nog niemand met een beter voorstel voor het gebruik van de gebouwen.
Een ‘minder doorgedreven’ renovatie om de gebouwen ter beschikking te stellen van verenigingen, waardoor ze vaker ongebruikt zouden zijn, was en is voor ons geen ernstige piste. Niet in het minst omdat ook in dat scenario zowat alles behalve de muren aangepakt moet worden en de besparing dus beperkt is.
Vooral de energiecrisis strooide roet in het eten. Er zijn inspanningen gedaan en het is nu financieel eventjes een ‘zure appel’ om door te bijten. Maar we zijn overtuigd dat het de moeite waard is om erdoorheen te bijten.
Voor de volgende bestuursperiode wil N-VA goed op de kleintjes passen. We moeten duidelijke keuzes maken, kritisch naar elke uitgave durven kijken en ons vooral richten op de kerntaken van een lokaal bestuur.